Home

Over ARC-Foto

Fotoalbums

Bestellen


Sponsoren/Doneren

Columns

Links

Adverteren


ColumnsDorpse gemoedelijkheid
  5 augustus 2019

Alphen heeft zijn Zomerspektakel en de grootste Jaarmarkt van Nederland. Allebei goed georganiseerd en massaal bezocht.
Alle registers worden daarbij opengetrokken en niets wordt aan het toeval overgelaten.
Beveiligers zijn ingehuurd, er lopen Boa's rond en het wemelt van politieagenten.

Opvallend, want die zie je helemaal niet bij de feesten in de kernen rondom Alphen.
In de afgelopen week bezocht ik het drie dagen durende Zomerfeest in Aarlanderveen,
alsook het touwtrekken en de Trekkertrek Familiedag in Koudekerk aan den Rijn.
Daar was helemaal geen politie of beveiliger te bespeuren, want de orde werd prima gehandhaafd door goedwillende en hard werkende vrijwilligers.
Het kan dus gewoon zonder poespas en zonder wanordelijkheden.
Wellicht valt dit onder dorpse kneuterigheid, maar dat wil er bij mij niet in. Trekkertrek werd immers door meer dan 10.000 mensen bezocht.

Stiekem denk ik dat de gemeente bij zulke dorpsfeesten een oogje dicht knijpt en veel soepeler is met de eisen die aan de vergunningen worden gesteld.
De feestavond bij Trekkertrek mag immers tot 03.00 uur 's nachts doorgaan, terwijl bij het Zomerspektakel de muziek twee uur eerder uit moet.
Komt dit omdat er in Alphen sneller geklaagd wordt over geluidsoverlast?
Ik kan mij dit amper voorstellen, want de feestklanken in Koudekerk waren in Alphen ook hoorbaar.

Wat ik wel weet, is dat al die dorpsfeesten uitblinken in gezelligheid.
Daarom verheug ik mij nu al op het dorpsfeest van Zwammerdam dat van 28 tot en met 31 augustus wordt gehouden,
met onder andere volleyballen op het grasveld bij de kerk en leedvermaak om de kletsnatte deelnemers bij het kuipsteken.

Bezoek ook eens de jaarmarkt die van 20 tot en met 24 augustus al voor de 45ste keer in Hazerswoude-Dorp wordt gehouden.
Met een bescheiden kermis, een competitie van de sterkste man/vrouw, ringsteken en een braderie.
Ook de braderie die op 20 en 21 september in Boskoop wordt gehouden, is zeker een bezoekje waard.
Natuurlijk zijn deze laatstgenoemde braderieën veel kleiner dan in Alphen. Maar zeg eens eerlijk, is één kraampje met telefoonhoesjes niet genoeg?
Ik zal de grote evenementen in Alphen niet overslaan, maar ben zeker ook te vinden bij die minstens zo gezellige dorpsfeesten.


Niet storen
20 juli 2019

Voor komende woensdag worden tropische temperaturen verwacht.
Lekker weer dus om aan de waterkant door te brengen, maar dat zit er voor mij helaas niet in.

Ik heb de hele dag huisarrest, dankzij Woonforte, Nuon, Liander, Oasen, Ziggo, KPN, de Belastingdienst en veel andere organisaties.
Ogenschijnlijk hebben die bedrijven en/of instellingen weinig met elkaar te maken, totdat je klachten of vragen hebt.

Ik heb daarom liever dat jullie mij woensdag niet bellen, mailen of Appen en ook niet dat je onverwacht bij mij aanbelt.
Ook op ‘vind ik leuk’, ‘grappig’ of ‘verbaasd’ op mijn Facebookpagina's kan ik die dag niet reageren. Elke andere vorm van communicatie zal ik eveneens ontwijken, want ik heb het razend druk en wil – voor zover ik het al niet was – woensdag niet gestoord worden.

Ik leg mijn schrijfblok en andere paperassen alvast klaar en datzelfde geldt voor mijn vaste en mobiele telefoon. Eindelijk hoop ik een aantal zaken af te handelen, waarvan sommige er al bijna een jaar liggen.

“Waarom?” zul jij je misschien afvragen.
Wel, het antwoord is vrij simpel.
Steeds meer organisaties melden dat zij 24/7 bereikbaar zijn en woensdag is het
dan eindelijk 24 juli.

Hopelijk zijn de wachtrijen niet te lang en de achtergrondmuziekjes niet te vervelend.
En uiteraard hoop ik ook dat al mijn vragen beantwoord worden, want anders moet ik weer een jaar wachten.

Als ik echter woensdagavond uitgeput op de bank kan neerploffen, ben ik er nog niet.
Er zijn immers ook bedrijven, die claimen 365 dagen per jaar open te zijn.
Ik zal dus binnenkort bij al die bedrijven gaan informeren op welke dag zij in het schrikkeljaar 2020 gesloten zullen zijn.


Maarten
27 juni 2019

De Elfstedentocht. Hij zou er nooit meer komen, maar nu was hij er toch ineens midden in de zomer.
Een paar dagen lang zwom Maarten van der Weijden langs en door de bekende Friese stadjes, zoals Sneek, Hindeloopen en Stavoren.
In plaats van her en der te klunen, kwam er nu een hijskraan aan te pas om hem langs sommige knelpunten te loodsen.
Waar hij bij zijn eerdere poging een paar uurtjes slapen bestempelde als vals spelen, pakte hij nu wel die rustpauzes.

Ondanks het ophalen van vele miljoenen voor het goede doel, blijft het natuurlijk gekkenwerk. Dat geldt ook voor de malloten die tegen de Alpe d’Huez op fietsen of lopen om geld op te halen voor het KWF en de zotten die datzelfde doen op de Mont Ventoux voor de behandeling van ALS.
Iedereen die dit soort fratsen uithaalt, voelt zich eveneens een grote held of heldin.
Op een gewone manier geld inzamelen, lukt kennelijk niet meer. Mede gevoed door social media moet het steeds gekker en extremer.
Gaat Maarten een volgende keer de Rijn afzwemmen van Lobith tot Katwijk?
Of gaan hardlopers proberen de Laerdal-tunnel in Noorwegen (met 24.510 meter de langste tunnel van de wereld) non-stop zoveel mogelijk keren af te leggen?

Natuurlijk is het een geweldige prestatie van Maarten, maar het hele circus eromheen doet mij toch de wenkbrauwen fronsen.
De ooit zo grappige Harry Vermeegen, die zich nu opwindt over het feit dat de NOS er geen aandacht aan besteedde en bij de finish de mensen van Omrop Fryslân (Omroep Friesland) opzij zette. AD-columniste Angela de Jong, die vindt dat Erben Wennemars beter zijn mond had kunnen houden, omdat de beelden bij de finish voor zich spraken. Harry heeft waarschijnlijk alleen tv en wist niet dat de NOS op internet een livestream uitzond en Angela die niet snapt dat Wennemars er juist was om commentaar te geven. Zelfs op de kleding van Dionne Stax had zij commentaar.

Nog gekker zijn de commentaren van lezers op internet en in de kranten. Die spraken er schande van dat Maarten niet werd opgewacht door koning Willem-Alexander en na het volbrengen van de tocht geen Elfstedenkruisje kreeg. Vrij logisch toch? De Vereniging Friesche Elf Steden had de tocht toch niet georganiseerd en bovendien was van een wedstrijd geen sprake, want er was slechts één deelnemer. Dat Maarten volgens anderen dus ‘Sportman van het Jaar’ zou moeten worden, is om dezelfde reden klinkklare onzin.

Gelukkig hoef ik mij alleen bezig te houden wie er in Alphen in aanmerking gaan komen voor de jaarlijkse sportprijzen.
Daarbij zal voetballer Noussair Mazraoui opnieuw hoge ogen gooien door het bereiken van de halve finale van de Champions League en het kampioenschap en het behalen van de KNVB-beker met Ajax.


Klagen om te klagen
16 juni 2019

  Wat een heerlijke weekeinden hebben wij weer achter de rug.
Drie dagen lang was het feest bij het Zomerspektakel aan het Meer, dat ondanks het weer als spelbreker, opnieuw tienduizenden mensen trok.
Een weekend later werd bij Alphense Boys afscheid genomen van speler Thom Nouwens (vertrekt naar ARC) en jeugdtrainer Sander van Dijk (die de Boys verruilt voor FC Lisse).
Bij Zwammerdam kreeg Toine Kremer op dezelfde vrijdagavond een afscheidswedstrijd bij Zwammerdam. Ook Helemaal Top.
Alphia stond uitbundig stil bij de viering van het 100-jarig bestaan. Stilstaan is eigenlijk een foute uitdrukking, want op de feestavond gingen de voetjes aardig van de vloer en bij de wedstrijd tegen FC De Rebellen was er zelfs bij de oud-profs wel wat beweging. Logisch, want als een club niet beweegt is, haalt het zo’n uitzonderlijk jubileum niet eens.
 
Nadat Aarlanderveen eerder al kampioen was geworden en naar de derde klasse is gepromoveerd, maakt ARC een stap hogerop naar de Hoofdklasse.
Na een zinderend duel werd in de finale op neutraal terrein in Everdingen DTS Ede na verlenging en strafschoppen verslagen.
Ook dat werd uitbundig gevierd. Bij terugkomst op Zegersloot werden de spelers en begeleiding met vuurwerk en gezang onthaald door de supporters.

En zo’n feestje is reden om op sociale media volop te klagen. Een man meldt dat zijn (loslopende) hondje zo schrok van de knallen, dat hij er prompt vandoor ging. Zodra het om dieren gaat, reageren mensen altijd stukken verontwaardigder dan wanneer er iets met de medemens gebeurt, dus velen reageerden hier fel op. Hoewel het hondje en zijn baasje weer snel verenigd waren, sprak men er schande van, dat er zonder vergunning knalvuurwerk werd afgestoken en ‘ernstig dierenleed’ veroorzaakt.
Kritiek was er in dezelfde Faceboekgroep ook volop op de organisatie en de bezoekers van het Zomerspektakel. Achter de schermen, langs de oevers van de Zegerplas, lag het bezaaid met plastic bekers en ander afval. Een serie foto’s onderstreepte deze klaagzang. Zielig voor de zwanen en andere watervogels deze ‘plastic soup’.
Die paar watervogels zijn natuurlijk veel belangrijker dan de tienduizenden mensen die zich drie dagen lang hebben vermaakt. En of de organisatie na afloop van het festival alles schoonmaakt of laat schoonmaken wilden de meeste reageerders niet afwachten. Het meeste afval was in de natuur terechtgekomen door de stormwind die Alphen op zaterdag teisterde. Daardoor werd het middagprogramma afgelast en het avondprogramma ingekort. De organisatoren hadden het op dat moment veel te druk met het veilig verloop en dan kun je niet verwachten dat zij (met gevaar voor eigen leven of dat van schoonmakers) wat rommel gaan opruimen.

Natuurlijk mag je je zorgen maken om natuur en milieu, maar in deze Facebookgroep vechten de bezoekers vooral om hun eigen populariteit. Dus klagen zij om te klagen en zijn zij waarschijnlijk ook vaak degenen die beweren dat er in Alphen nooit iets te doen is.

Zielig
6 juni 2019

Toen internet nog niet bestond, spraken we gewoon met elkaar. In het echt of via de telefoon. Tegenwoordig lijkt dat haast niet meer te kunnen. Na skypen en SMS'en wordt WhatsApp nu vaak gebruikt. Gelukkig bepaal je daarbij zelf wie er tot je vriendengroep behoort.
Dat geldt ook voor Facebook en andere sociale media. Daar kun je kiezen wat je uitsluitend met je ‘vrienden’ deelt en wat je openbaar zet. Als je iets op Facebook of op een website openbaar maakt, kan iedereen erop reageren.

Dit betekent dat je zowel positieve als negatieve reacties kunt krijgen. Zolang die opmerkingen niet bestaan uit scheldpartijen of grof taalgebruik, moet dat ook gewoon kunnen. Helaas zijn er nog steeds mensen die wel graag kritiek geven, maar er zelf niet tegen kunnen.
Dat geldt bijvoorbeeld voor twee bloggers op Alphens.nl, die in de volksmond vaak Knerpje en Snerpje worden genoemd.
De ene haalt haar blogs weg als ze niet tegen (vaak goed onderbouwde) kritiek kan, de ander blokkeert reageerders gewoon, omdat hij als eigenaar en klein dictatortje geen tegenspraak duldt.

Als je grappig bedoelde stukjes tot gevolg hebben dat de gemeente wordt platgebeld en zelfs de burgemeester bedreigd wordt, is dat niet leuk meer.
Die stukjes verdwijnen na wat ophef dan plotseling zonder enige vorm van excuus.

Zonder mij te bezondigen aan grof taalgebruik of het schrijven van onwaarheden reageerde ik ook regelmatig.
Bijvoorbeeld als er in vier zinnen maar liefst vijf taalfouten werden gemaakt.
In plaats van zulke fouten te rectificeren, wordt je als boodschapper verbannen en zelfs je IP-adres geblokkeerd.
Het gedrag van een kleuter dus of van een recalcitrante puber.

Misschien zal ik Alphens.nl gaan missen, vooral vanwege mijn dagelijkse 'glimlachmomentjes' die mij nu zijn ontnomen.

Wel vind ik het heel zielig als iemand die kaatst zelf de bal niet kan verwachten.