Home

Over ARC-Foto

Fotoalbums

Bestellen


Columns

Links

Adverteren


ColumnsKlagen om te klagen
16 juni 2019

Wat een heerlijke weekeinden hebben wij weer achter de rug.
Drie dagen lang was het feest bij het Zomerspektakel aan het Meer, dat ondanks het weer als spelbreker, opnieuw tienduizenden mensen trok.
Een weekend later werd bij Alphense Boys afscheid genomen van speler Thom Nouwens (vertrekt naar ARC) en jeugdtrainer Sander van Dijk (die de Boys verruilt voor FC Lisse).
Bij Zwammerdam kreeg Toine Kremer op dezelfde vrijdagavond een afscheidswedstrijd bij Zwammerdam. Ook Helemaal Top.
Alphia stond uitbundig stil bij de viering van het 100-jarig bestaan. Stilstaan is eigenlijk een foute uitdrukking, want op de feestavond gingen de voetjes aardig van de vloer en bij de wedstrijd tegen FC De Rebellen was er zelfs bij de oud-profs wel wat beweging. Logisch, want als een club niet beweegt is, haalt het zo’n uitzonderlijk jubileum niet eens.
 
Nadat Aarlanderveen eerder al kampioen was geworden en naar de derde klasse is gepromoveerd, maakt ARC een stap hogerop naar de Hoofdklasse.
Na een zinderend duel werd in de finale op neutraal terrein in Everdingen DTS Ede na verlenging en strafschoppen verslagen.
Ook dat werd uitbundig gevierd. Bij terugkomst op Zegersloot werden de spelers en begeleiding met vuurwerk en gezang onthaald door de supporters.

En zo’n feestje is reden om op sociale media volop te klagen. Een man meldt dat zijn (loslopende) hondje zo schrok van de knallen, dat hij er prompt vandoor ging. Zodra het om dieren gaat, reageren mensen altijd stukken verontwaardigder dan wanneer er iets met de medemens gebeurt, dus velen reageerden hier fel op. Hoewel het hondje en zijn baasje weer snel verenigd waren, sprak men er schande van, dat er zonder vergunning knalvuurwerk werd afgestoken en ‘ernstig dierenleed’ veroorzaakt.

Kritiek was er in dezelfde Faceboekgroep ook volop op de organisatie en de bezoekers van het Zomerspektakel. Achter de schermen, langs de oevers van de Zegerplas, lag het bezaaid met plastic bekers en ander afval. Een serie foto’s onderstreepte deze klaagzang. Zielig voor de zwanen en andere watervogels deze ‘plastic soup’.
Die paar watervogels zijn natuurlijk veel belangrijker dan de tienduizenden mensen die zich drie dagen lang hebben vermaakt. En of de organisatie na afloop van het festival alles schoonmaakt of laat schoonmaken wilden de meeste reageerders niet afwachten. Het meeste afval was in de natuur terechtgekomen door de stormwind die Alphen op zaterdag teisterde. Daardoor werd het middagprogramma afgelast en het avondprogramma ingekort. De organisatoren hadden het op dat moment veel te druk met het veilig verloop en dan kun je niet verwachten dat zij (met gevaar voor eigen leven of dat van schoonmakers) wat rommel gaan opruimen.

Natuurlijk mag je je zorgen maken om natuur en milieu, maar in deze Facebookgroep vechten de bezoekers vooral om hun eigen populariteit. Dus klagen zij om te klagen en zijn zij waarschijnlijk ook vaak degenen die beweren dat er in Alphen nooit iets te doen is.

Zielig
6 juni 2019

Toen internet nog niet bestond, spraken we gewoon met elkaar. In het echt of via de telefoon. Tegenwoordig lijkt dat haast niet meer te kunnen. Na skypen en SMS'en wordt WhatsApp nu vaak gebruikt. Gelukkig bepaal je daarbij zelf wie er tot je vriendengroep behoort.
Dat geldt ook voor Facebook en andere sociale media. Daar kun je kiezen wat je uitsluitend met je ‘vrienden’ deelt en wat je openbaar zet. Als je iets op Facebook of op een website openbaar maakt, kan iedereen erop reageren.

Dit betekent dat je zowel positieve als negatieve reacties kunt krijgen. Zolang die opmerkingen niet bestaan uit scheldpartijen of grof taalgebruik, moet dat ook gewoon kunnen. Helaas zijn er nog steeds mensen die wel graag kritiek geven, maar er zelf niet tegen kunnen.
Dat geldt bijvoorbeeld voor twee bloggers op Alphens.nl, die in de volksmond vaak Knerpje en Snerpje worden genoemd.
De ene haalt haar blogs weg als ze niet tegen (vaak goed onderbouwde) kritiek kan, de ander blokkeert reageerders gewoon, omdat hij als eigenaar en klein dictatortje geen tegenspraak duldt.

Als je grappig bedoelde stukjes tot gevolg hebben dat de gemeente wordt platgebeld en zelfs de burgemeester bedreigd wordt, is dat niet leuk meer.
Die stukjes verdwijnen na wat ophef dan plotseling zonder enige vorm van excuus.

Zonder mij te bezondigen aan grof taalgebruik of het schrijven van onwaarheden reageerde ik ook regelmatig.
Bijvoorbeeld als er in vier zinnen maar liefst vijf taalfouten werden gemaakt.
In plaats van zulke fouten te rectificeren, wordt je als boodschapper verbannen en zelfs je IP-adres geblokkeerd.
Het gedrag van een kleuter dus of van een recalcitrante puber.

Misschien zal ik Alphens.nl gaan missen, vooral vanwege mijn dagelijkse 'glimlachmomentjes' die mij nu zijn ontnomen.

Wel vind ik het heel zielig als iemand die kaatst zelf de bal niet kan verwachten.